Slovo o. Libora 17. 12. 2020

Milí farníci,
od pátku 18. prosince dochází opět k většímu omezení. Pro nás to značí, že kostely mohou být využívány na 20% kapacity. Což reálně znamená:
u sv. Jakuba 46 účastníků
u sv. Františka 37 účastníků
v Oseku 32 účastníků
v Týně 20 účastníků.
Podle mého názoru je to hraniční počet na smysluplnost veřejných mší svatých. Nicméně, zatím počítám s tím, že mše svaté budou podle klasického pořádku i v neděli, nicméně prosím, abyste respektovali omezení a snažili se mezi sebou domluvit, aby nás v kostele nebylo příliš mnoho. Zpovídání zatím snad může pokračovat s respektem k omezením.
Zatím je otázkou, jak to bude vypadat na Vánoce, ale prognóza nevypadá moc růžově. Zatím to vidím tak, že 25., 26., 27. prosince by byly mše svaté jako v neděli, navíc by byla v Lipníku i večerní, ale rozhodl jsem se, že zruším půlnoční. Půlnoční tedy v mých farnostech nebude nikde.
Byl bych rád, kdyby se podařilo otevřít kostely i odpoledne k návštěvě Betlémů – alespoň 25., 26., 27. prosince přibližně mezi třetí a pátou. Sám to však nejsem schopen zajistit. Prosím proto ochotné farníky, abyste mi napsali na farní email (falipniknb@ado.cz), kdo a kdy byste byli ochotní vzít si službu v otevřeném kostele.
Podle odezvy až příští týden zveřejním konkrétnější rozpis vánočních aktivit v kostelích.