Slovo o. Libora 30. 10. 2020

  1. 10. 2020

Milí farníci,

blíží se dušičkový týden a podle všeho se epidemiologická situace moc nezlepší. Znamená to, že letos opravdu nebudou společné dušičkové pobožnosti na hřbitově a stále nebude žádný společný duchovní program v kostele. Já budu k individuálním potřebám farníků v kostelích přítomen vždy v neděli v době obvyklých mší svatých a v Lipníku i v pátek od 17:00 do 18:30. Stále jsem také na příjmu na mobilu 603 185 097 a na e-mailu falipniknb@ado.cz.

Občas se někteří ptáte, jak to bude letos s plnomocnými odpustky pro duše v očistci. Papežská kurie vydala dekret, kterým prodlužuje možnost získání plnomocných odpustků na celý měsíc listopad. Stále zůstává osm dní, ale ne nutně v termínu 1. – 8. listopadu, ani nemusí dny na sebe navazovat. Záleží tedy, jak se kdo dostane na hřbitov či ke svátostem. Navíc: „Lidé staří, nemocní a všichni, kdo z vážného důvodu nemohou vycházet z domu, např. na základě zákazů, aby se věřící na posvátných místech neshromažďovali ve větším počtu, budou plnomocného odpustku moci dosáhnout — za podmínky, že se v duchu připojí k těm, kteří výše zmíněné zbožné návštěvy vykonají, zřeknou se jakéhokoliv hříchu a mají úmysl splnit, jakmile to bude možné, tři obvyklé podmínky (svátostné vyznání hříchů, přijetí eucharistie a modlitba na úmysl papeže) —, když se před jakýmkoliv zobrazením našeho Pána Ježíše Krista nebo blahoslavené Panny Marie zbožně pomodlí modlitby za zemřelé (např. ranní chvály a nešpory oficia za zemřelé, růženec, korunku Božího milosrdenství a další modlitby za zemřelé, které jsou věřícím velmi drahé), nebo budou číst evangelní úryvek z liturgie za zemřelé jako duchovní četbu, nebo vykonají skutek milosrdenství a obětují přitom dobrotivému Bohu bolesti nebo nesnáze svého života.“ (Dekret Apoštolské penitenciárie)

To tedy znamená, že plnomocné odpustky pro duše v očistci lze získat dokonce jen duchovním spojením s těmi, kteří mohou navštívit hřbitov, zřeknutím se hříchu a modlitbou za zemřelé. S tím, že modlitbu na úmysl svatého otce vykonám spolu se svátostí smíření a eucharistií, jakmile to bude možné.

o. Libor